Alergia na jad owadów

Jad owadów błonkoskrzydłych zawiera skład, który może powodować powstanie alergii. Dotyczy to przede wszystkim takich owadów, jak pszczoła, osa, trzmiel czy szerszeń. Główne składniki jadu, które przyczyniają się do powstania objawów alergicznych, to białka takie jak enzymy czy peptydy. Ponadto obecne są także związki małocząsteczkowe, które wywołują ból, obrzęk oraz zaczerwienienie tuż po użądleniu. Pomimo, że osa i pszczoła mają różną zawartość jadu, pewne jego składniki są wspólne. Jest to np. hialuronidaza. Reakcja alergiczna po użądleniu pojawia się u tych osób, u których wykryto obecność specyficznych alergenów. Podobnie, jak w innych formach alergii, również i w tym przypadku mechanizm całej reakcji jest IgE-zależny. Przeciwciała skierowane przeciwko alergenom, produkują limfocyty B. Następnie przeciwciała zostają skierowane do poszczególnych narządów i układów. Zaobserwowano, że największa ich ilość osadza się m.in. na skórze, w układzie pokarmowych, oddechowym, czy w pobliżu naczyń krwionośnych. Takie rozmieszczenie powoduje, że w momencie użądlenia, największe objawy dotyczą miejsca, w którym znajduje się najwięcej IgE. Do najczęstszych objawów wynikających z użądlenia, zalicza się pokrzywka, obrzęk, osłabienie, wymioty, problemy z mową. Niekiedy obserwuje się nawet utratę przytomności i zapaść. Chorzy, u których wykryto alergię na jad owadów, powinni unikać takich miejsc, jak łąki, lasy, sady, a także pamiętać o dokładnym zamykaniu wszelkich produktów żywnościowych.
Przeczytaj również: Czym jest metoda All on 6 i jakie są jej zalety?
Przeczytaj również: Jak przygotować się do zdjęcia pantomograficznego?
Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze wyzwania w pracy pedagoga?
Kategorie artykułów
Polecane artykuły

Zastosowanie stropów prefabrykowanych w architekturze nowoczesnej
Prefabrykowane stropy to nowoczesne rozwiązanie architektoniczne, które zdobywa uznanie dzięki wszechstronności i efektywności. Umożliwiają szybszą budowę oraz wyższą jakość wykonania, co przekłada się na oszczędność czasu i kosztów. W artykule omówimy wpływ tych elementów na projektowanie i realiza

Lady chłodnicze jako element strategii marketingowej sklepu z artykułami spożywczymi
Lady chłodnicze stanowią istotny element strategii marketingowej sklepów spożywczych, wpływając na prezentację produktów oraz doświadczenia zakupowe klientów. Odpowiedni wybór i aranżacja tych urządzeń mogą zwiększyć atrakcyjność oferty, przyciągnąć klientów oraz podnieść sprzedaż. W dalszej części